Hypotheekadvies

Wat doet de hypotheekadviseur?

Wil je een huis kopen? Dan moet je de financiering van te voren hebben geregeld. Daarvoor leen je geld bij de bank, een zogenaamde hypotheek. Een hypotheekadviseur bemiddelt tussen jouw hypotheekaanvraag en de bank. Met andere woorden: de hypotheekadviseur regelt voor jou de financiering van je koophuis.

Samen met de hypotheekadviseur verken je jouw financiële situatie. Hij vertelt je wat je maximaal kunt lenen, en wat de bijhorende maandlasten zijn. Jullie bespreken wat je kwijt zou willen zijn aan maandelijkse woonlasten. Hij vertelt je welke extra kosten en belastingen huiseigenaren hebben, maar ook de (belasting)voordelen zoals de hypotheekrenteaftrek. Vervolgens wordt er gekeken of jullie in aanmerking komen voor de starterslening van de Alliantie. De starterslening van de Alliantie is een extra lening voor starters die drie jaar rente- en aflossingsvrij is. Dat scheelt al snel honderd euro's per maand aan woonlasten.

Als je een goed beeld hebt van jouw mogelijkheden (Wat kan ik lenen? En wat wil ik lenen?) kun je op zoek naar een koopwoning. Wanneer je je koophuis hebt gevonden ga je weer met de hypotheekadviseur in gesprek om de juiste hypotheek voor het huis af te sluiten. De hypotheekadviseur informeert je over de juiste hypotheekvorm, de rentestand, de looptijd van de hypotheek en de starterslening van de Alliantie. Aan de hand van dit tweede gesprek doet de hypotheekadviseur de definitieve hypotheekaanvraag bij de bank. De hypotheekadviseur regelt de financiering van het koophuis. De hypotheek is pas definitief afgesloten als je daadwerkelijk het huis hebt gekocht. Dit gebeurt tijdens de overdracht bij de notaris.

Kosten hypotheekadviseur

Een hypotheek afsluiten kost geld, want je betaalt de hypotheekadviseur voor advies en bemiddeling. Voor deze diensten betaal je een vast bedrag dat je van te voren overeen bent gekomen. Let op: deze kosten kun je niet altijd meefinancieren in de hypotheekaanvraag. Er zijn twee soorten adviseurs:

  • Een adviseur van een bank, die bemiddelt in de producten van deze bank;
  • Een adviseur van een adviesketen of een zelfstandig adviseur, die bemiddelt voor meerdere geldverstrekkers.

De kosten van hypotheekadvies kunnen aanzienlijk verschillen. Het kan daarom voordelig zijn om bij verschillende partijen offertes op te vragen voor het afsluiten van een hypotheek. Koop je je eerste huis? De kosten voor een startershypotheek (inclusief de starterslening) liggen doorgaans tussen  €1500 en  €2500 euro. De kosten van het advies zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Een adviseur is verplicht om je tijdens de looptijd van de hypotheek te informeren over belangrijke wijzigingen, die met zijn advies, het afgesloten product of de gewijzigde wet- en regelgeving te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan een wijziging in de rentevaste periode. Wanneer je naar loop van tijd een nieuw advies of een wijziging aan wil brengen in de hypotheek, zal de hypotheekadviseur opnieuw kosten in rekening brengen.

Keurmerk

Financieel dienstverleners moeten zich houden aan de Wet op het financieel toezicht (Wft). Zij moeten een vergunning hebben en aantonen dat ze voldoen aan minimale opleidings- en ervaringsvereisten. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ziet toe op naleving van de Wft. In het AFM-register vind je of jouw financiële dienstverlener een vergunning heeft en voldoet aan de wettelijke eisen.