Huis bezichtigen: check de 10 belangrijkste punten!

Heb je een huis op het oog? Maak dan een afspraak voor een bezichtiging. Dit is hét moment om een goede indruk van het huis en de omgeving te krijgen. Bekijk onze tips om het beste uit je bezichtiging te halen.

 • Maak een checklist.
  Als je een huis koopt, is het verstandig om van te voren na te denken over de zaken die je controleert bij een bezichtiging. Een eerste indruk is belangrijk, maar kan je ook overdonderen. Maak daarom van te voren een checklist van belangrijke zaken die je controleert op een bezichtiging of tijdens een open huis.
 • Let op de afwerking van de vloer en de wanden.
  De afwerking van de vloer en de wanden zijn belangrijk voor de uitstraling van het huis. Zijn de vloeren en wanden goed onderhouden en mooi afgewerkt? Zitten er scheuren in de muren? Ligt er laminaat of vloerbedekking in het huis? Ben je tevreden met de kleur op de wanden? Het vervangen van vloeren, het schilderen van wanden of het stuken van wanden is kostbaar en arbeidsintensief.
 • Is er voldoende ventilatie?
  Goede ventilatie van een huis is belangrijk. Het voorkomt schimmelproblemen en gezondheidsrisico's. Je controleert de ventilatie door te letten op de ventilatiemogelijkheden (bijvoorbeeld voldoende ramen). Ook kijk je of de kamers vochtig zijn en of er vochtplekken zichtbaar zijn op de muur.
 • Wat is de staat van de cv-ketel, kachels en geisers?
  De cv-ketel, (eventuele) geiser en kachels regelen alle warme en koude watervoorzieningen in het huis. De staat is van belang voor het verwarmen van het huis of de regulatie van de warme douche. Is de cv-ketel heel oud of juist recent geplaatst? Een cv-ketel vervangen kan namelijk prijzig zijn. Daarnaast heeft de kwaliteit van de cv-ketel direct effect op de energierekening.
 • Zijn er voldoende radiatoren?
  Heeft het huis voldoende radiatoren? Het kan immers erg koud zijn in de winter.
 • Is het huis energetisch op orde?
  Is het huis goed geïsoleerd? heeft het huis dubbel glas? Als het huis goed geïsoleerd is, heeft dit een gunstig effect op de energierekening. Je hoeft immers minder te stoken om het huis te verwarmen. Ook is een goed geïsoleerd huis minder gevoelig voor geluiden van buitenaf.
 • Bezichtig het huis altijd met daglicht.
  De lichtinval is erg belangrijk. Bezichtig het huis daarom altijd bij daglicht. Bekijk daarnaast de omgeving ook in de avonduren om een indruk te krijgen van de sfeer. Zie jij jezelf ook in de avonduren door de wijk fietsen?
 • Help, mijn buurman speelt saxofoon
  Hoe gehorig is het huis? Kun je de buren horen praten of door het huis horen lopen? Heeft u veel last van geluiden van buiten?
 • Hoe brandveilig is het huis?
  Stel: er breekt brand uit. Zijn er dan voldoende vluchtmogelijkheden? Zorg daarnaast altijd voor voldoende attributen zoals blusdekens, brandblussers en rookmelders.
 • Wat is de staat van keuken en sanitair?
  De staat van de keuken en het sanitair heeft grote invloed op het woonplezier. Is de badkamer, de keuken en het toilet modern en in goede staat? Vernieuwing kan erg prijzig zijn.

Koophuis van de Alliantie

Wanneer je een huis van de Alliantie koopt, koop je een huis dat goed is onderhouden. De Alliantie nodigt jou daarom graag uit voor een bezichtiging van jouw droomhuis. Heb je na de bezichtiging nog vragen? Stel deze vragen dan aan de verkopend makelaar.