Koop je eerste huis

Bekijk de 8 stappen

Wil jij binnenkort je eerste huis kopen? Dan is het handig om je te oriënteren op het koopproces. De Alliantie, de hypotheekadviseur, de makelaar en de notaris helpen jou bij het koopproces.

Stap 1 - De financiële oriëntatie

Kan ik een hypotheek krijgen? Hoe hoog zal deze hypotheek zijn? En wat zijn de maandlasten? Kom ik in aanmerking voor de starterslening van de Alliantie? Tijdens de financiële oriëntatie bekijk je samen met een hypotheekadviseur de mogelijkheden die je als koper op de woningmarkt hebt. Met deze informatie kun je gericht zoeken naar het koophuis dat binnen jouw financiële plaatje past.

Stap 2 - Een huis bezichtigen

Bekijk het aanbod koopwoningen op Benopzoek. Droomhuis gevonden? Plan dan een bezichtiging. Tijdens de bezichtiging krijg je een gevoel bij het huis, en beoordeel je of het huis geschikt is om te kopen.

Stap 3 – Een gesprek met de makelaar

Na de bezichtiging volgt een oriënterend gesprek met de makelaar waarin jullie de koopmogelijkheden bespreken. Bekijk wanneer je een appartement koopt goed hoe de Vereniging van Eigenaars is ingericht. Uiteraard is de informatie die je krijgt vrijblijvend. Je bent tot niets verplicht.

Stap 4 – De onderhandeling

Wanneer je van plan bent om het huis te kopen, breng je een bod uit. Soms verkoopt de Alliantie woningen per inschrijving. In dat geval is er zoveel vraag naar een huis dat de Alliantie het huis aan de hoogste bieder verkoopt. Elke koper legt in één keer een eindbod neer.

Stap 5 - De koopovereenkomst tekenen

Na acceptatie van het koopvoorstel maken jij en de Alliantie een afspraak voor het tekenen van de koopovereenkomst. Dit gebeurt op het kantoor van de makelaar. De makelaar neemt de koopovereenkomst helemaal met je door. De koopovereenkomst is gemaakt op basis van de persoonsgegevens die jij hebt aangeleverd. Vaak worden er ‘ontbindende voorwaarden’ opgenomen in de koopovereenkomst. Met de ontbindende voorwaarden spreek je bijvoorbeeld af dat de koop alleen doorgaat bij een passende financiering.

Stap 6 – De financiën regelen

Met de koopovereenkomst ga je naar de hypotheekadviseur. Samen met deze adviseur maak je de definitieve financiering rond. Hierbij regel je het nodige papierwerk. Soms ben je in deze fase verplicht een taxatie uit te laten voeren door een onafhankelijk taxateur.

Stap 7 - De eindinspectie

Voordat de koop definitief is, vindt er een eindinspectie plaats. Tijdens deze inspectie lopen jij en de Alliantie voor de laatste keer het koophuis door. Dit zorgt ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Stap 8 - De overdracht bij de notaris

Is de financiering rond? Zijn alle benodigde stukken bij de notaris binnen? Dan draagt de Alliantie het eigendom van de woning aan jou over. Dit gebeurt op kantoor bij de notaris. Je ontvangt voor deze afspraak de concepten van de diverse akten en de nota van afrekening. Tijdens de overdracht op het notariskantoor teken je de akte van levering en de hypotheekakte. Na de officiële overdracht bij de notaris ben je de eigenaar van de woning.

De overdracht vindt binnen zes weken nadat de koopovereenkomst is getekend plaats. Deze periode is in de koopovereenkomst vastgesteld.