Wat verandert er in 2018 voor de VvE

Vanaf 1 januari 2018 is er voor de VvE’s in Nederland het een en ander veranderd. De ‘Wet verbetering functioneren Vereniging van Eigenaars’ moet zorgen voor financieel gezondere VvE’s en een beter onderhoud van de gebouwen. Maar wat verandert er precies voor een VvE? VvE’s waren al verplicht een reservefonds te hebben, maar er was geen minimaal bedrag vastgesteld. Vanaf 1 januari 2018 is een VvE verplicht te reserven op basis van 0,5% van de herbouwwaarde of het meerjarenonderhoudsplan (MJOP).

Het meerjarenonderhoudsplan

Een VvE kan uit een MJOP opmaken hoeveel er jaarlijks gereserveerd moet worden om het onderhoud te kunnen betalen. Dit meerjarenonderhoudsplan wordt door de VvE opgesteld en stelt de onderhouds- en herstelwerkzaamheden vast. Ook de duurzaamheidsmaatregelen worden opgenomen in het MJOP. 

Daarnaast is uit het MJOP op te maken wanneer de werkzaamheden worden uitgevoerd (in een minimale periode van 10 jaar) en wat de kosten zijn. Op basis van dit bedrag kan vervolgens geld worden gereserveerd.

Geen MJOP?

Heeft de VvE geen MJOP opgesteld? Dan is vanaf 1 januari 2018 verplicht om jaarlijks minimaal 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw te reserveren.

Geld lenen mogelijk voor VvE

De nieuwe wet laat ook duidelijker zien dat VvE’s geld kunnen lenen. Iedere eigenaar is aansprakelijk voor zijn eigen deel van een lening. Verkoopt de individuele eigenaar zijn appartement, dan gaan de schulden en aansprakelijkheid voor de lening over naar de nieuwe eigenaar.

Reservefonds per VvE verschillend

De hoogte van het reservefonds kan per VvE flink variëren. Een nieuw appartementencomplex heeft doorgaans minder onderhoud nodig dan een verouderd gebouw. Heb je een koopappartement op het oog en nog meer vragen over de VvE en het reservefonds? Neem dan contact op met de verkopende makelaar.