Wat is het verschil tussen kosten koper en vrij op naam?

Ben je je aan het oriënteren op een nieuwe woning of heb je al een koopwoning op het oog? In beide gevallen wil je graag weten wat je kwijt bent om het huis te kopen. Een woning kost meer dan enkel de koopsom; je maakt ook kosten om eigenaar van het huis te worden. Bij de vraagprijs van een woning staat vrijwel altijd ‘kosten koper’ of ‘vrij op naam’ vermeld.

Kosten koper (k.k.)

‘Kosten koper’ betekent dat de koper de kosten moet betalen. Het gaat hier om de kosten die gemaakt worden om de woning op jouw naam te zetten. Staat er kosten koper of k.k. achter de aankoopprijs van een woning, dan betaal je zelf de overdrachtsbelasting en notariskosten. Veel mensen schakelen bij de aankoop van een woning de hulp in van een aankoopmakelaar of hypotheekadviseur. Ook de kosten van deze experts zijn voor eigen rekening, net als eventuele taxatiekosten van het huis.

Vrij op naam (v.o.n.)

Wanneer je een woning ‘vrij op naam’ koopt, hoef je de overdrachtsbelasting en notariskosten niet te betalen. Vooral bij nieuwbouwwoningen is er vaak sprake van ‘vrij op naam’. De verkoper betaalt dan de inschrijving in het kadaster, de overdrachtsbelasting en kosten van de transportakte.

Wat is het verschil?

Het verschil tussen kosten koper en vrij op naam zit hem dus in de bijkomende kosten voor de koper van een woning. Waar bij kosten koper veel extra kosten bovenop de aankoopprijs van de woning komen, zit bij vrij op naam veel bij de aankoopprijs inbegrepen. 

Bij een woning vrij op naam komen er, in vergelijking met kosten koper, minder extra kosten bovenop de vraagprijs. Dit betekent niet dat deze huizen per definitie voordeliger zijn. Veel kosten zijn bij een woning v.o.n. al verwerkt in de vraagprijs en over de vraagprijs van deze nieuwbouwwoningen valt vaak niet te onderhandelen. Onderhandelen is juist wel weer mogelijk bij een bestaande woning kosten koper. 

Wat de beste optie is? Dat is per persoon verschillend. Voor meer informatie over jouw mogelijkheden om een woning te kopen, raden we je aan om contact op te nemen met een hypotheekadviseur.