Zo doe je dat

3 manieren om een huis te kopen zonder eigen geld

Hoe betaal je de bijkomende kosten?

Er zijn kosten die je maakt bij het kopen van een huis, die je niet mee kunt financieren in de hypotheek. Je mag namelijk maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Als je nog wat spaargeld over wilt houden om te klussen in de woning, heb je dus geld nodig naast de hypotheek. Kan je dan alleen een huis kopen als je eigen geld hebt? Nee! Er zijn 3 manieren om een woning te kopen zonder eigen geld.  

1. Persoonlijke lening naast hypotheek

Je kunt een persoonlijke lening aanvragen naast de hypotheek. Er zijn voor- en tegenstanders van deze constructie. De tegenstanders zeggen dat er een goede reden is dat je geen hogere hypotheek krijgt. De voorstanders zeggen dat een persoonlijke lening naast een hypotheek nog steeds je financiële situatie verbetert op de lange termijn. Als je bereid bent zuinig te leven, dan wordt de woning steeds een beetje meer van jou.

2. Taxatiewaarde hoger dan koopsom

Veel banken zien de koopsom van de woning als marktwaarde, maar er zijn ook hypotheekverstrekkers die de taxatiewaarde als marktwaarde nemen. Als de taxatiewaarde hoger is dan de koopsom, dan kan dit een oplossing bieden. Sluit de hypotheek af bij een hypotheekverstrekker die de taxatiewaarde gebruikt als marktwaarde, dan kan je het verschil tussen de koopsom en taxatiewaarde gebruiken voor de bijkomende aankoopkosten. Zo heb je geen eigen geld nodig. 

3. Hulp van ouders

Ouders kunnen een kind op verschillende manieren helpen bij de aankoop van een woning. Door: 

  • geld aan een kind te lenen  
  • (belastingvrij) geld aan een kind te schenken 
  • een huis te kopen en het huis te verhuren aan een kind 
  • samen met een kind een woning te kopen 
  • borg te staan voor de hypotheek van een kind 

Wat past bij jou? 

Een woning kopen is zeker makkelijker wanneer je eigen geld hebt, maar het ís mogelijk om een huis te kopen zonder eigen geld. Welk oplossing het beste voor jou is, hangt van veel dingen af:

  • de financiële situatie van jou én je ouders
  • of je zuinig wil en kan leven
  • verwacht je meer inkomen of juist meer uitgaven (zoals kinderopvang)

Bespreek de mogelijkheden met een financieel adviseur en kies de beste oplossing voor jou. 

Tip

De energierekening is een groot deel van je maandelijkse woonlasten. Zoek uit wat het energieverbruik is van de woning. Vraag dit bijvoorbeeld aan de vorige eigenaren of check dit bij vergelijkbare huizen. Bedenk dat je de energierekening ook elke maand moet betalen.