Je eerste woning kopen, welke kosten zijn er allemaal?

Leuk, je eerste woning kopen, maar er komen ook een hoop kosten bij kijken waar je in eerste instantie niet aan had gedacht. In dit blogartikel willen we ingaan op de kosten die voorafgaand, tijdens en na de aankoop van de woning gemaakt moeten worden.

Kosten die horen bij de woning

Vaak vergeten veel starters dat de kosten die verbonden zijn aan een woning niet alleen bestaan uit de vraagprijs. Hieronder hebben we de belangrijkste kosten die je niet moet vergeten als starter op een rijtje gezet:

  • Kosten koper
  • Bouwkundige onderzoek
  • Notariskosten
  • Overdrachtsbelasting
  • Advies- en bemiddelingskosten

Bouwkundige onderzoek

Uit een nieuwsbericht van de RTL blijkt dat steeds meer mensen (niet alleen starters) vergeten een bouwkundig onderzoek uit te voeren. Eventuele gebreken worden pas na het kopen van de woning ontdekt met alle gevolgen van dien. In een aantal gevallen kan het om duizenden euro’s gaan. Dit terwijl de kosten van een bouwkundig onderzoek vaak rond de 300 euro bedragen.

Kosten die je krijgt na het kopen van de woning

Je hebt als starter waarschijnlijk ingecalculeerd dat je maandelijkse hypotheeklast hebt, maar de meeste vergeten vaak dat ook er andere kosten verbonden zijn aan een woning. Zo dien je als woningbezitter allerlei gemeentebelastingen te betalen, je inboedel en opstal te verzekeren en in de meeste grote steden is het hebben van een parkeervergunning ook een vereisten. Houdt hier altijd rekening mee wanneer je een woning op het oog hebt en calculeer dit mee in de maandelijkse kosten.

  • Verzekeringen
  • Gemeentebelastingen
  • VVE
  • Parkeervergunning

Notariskosten woning

Wanneer je een bestaande woning koopt heb je altijd te maken met een notaris. De notaris zorgt ervoor dat er een hypotheekakte en eigendomsakte wordt opgesteld. De kosten voor een notaris verschillen, maar meestal moet je uitgaan van een bedrag van tenminste 500 euro.

Overdrachtsbelasting

Wanneer het kopen van de woning een feit is heeft u ook te maken met overdrachtsbelasting. Over de kosten van de woning en eventuele erfpachtrechten dien je een percentage van 2% te betalen.

Advies- en bemiddelingskosten

De meeste mensen in Nederland raadplegen voor het afsluiten van een hypotheek een adviseur. Een groot aantal van deze hypotheekadviseurs hanteren een vast bedrag of een percentuele vergoeding voor hun advies. Houdt er altijd rekening mee dat de kostenpost bemiddeling en advies tussen de 1000 – 3000 euro bedraagt. Zo kom je niet van een koude kermis thuis.