Hypotheek afsluiten in 2017

Wat is er in 2017 veranderd op de hypotheekmarkt? Ben je van plan om een woning te kopen of wil je jouw huis verkopen? Zorg dan dat je op de hoogte bent en lees onderstaande wijzigingen goed door.

Alle veranderingen op een rij

Maximale hypotheek naar 101%

De maximale lening die u mag afsluiten voor een woning is per 1 januari 2017 gedaald naar 101%. In 2016 was de maximale hypotheek nog 102%. In 2018 gaat de maximale lening zelfs opnieuw met een procent omlaag naar 100%. Een groter deel van de bijkomende kosten is hierdoor voor eigen rekening. Heeft een huis ‘noodzakelijke verbeteringen voor de veiligheid’ nodig, dan kan er een uitzondering worden gemaakt.

Hogere lening bij energiebesparende maatregelen
Een hogere lening behoort wel tot de mogelijkheden wanneer u energiebesparende maatregelen wilt meefinancieren. Denk hierbij aan energiezuinige kozijnen, zonnepanelen of woningisolatie.

Belastingvrij schenken
Dankzij de vrijstelling van schenkbelasting kunnen ouders in 2017 eenmalig belastingvrij € 100.000 schenken aan een kind tussen de 18 en 40 jaar. Voorheen was dit € 53.016. De ontvanger moet het geld wel gebruiken voor de aankoop of verbouwing van een woning of de aflossing op een hypotheek.

Hogere hypotheek voor tweeverdieners
Voor tweeverdieners zijn er meer mogelijkheden ontstaan sinds 1 januari 2017. Vanaf dat moment telt het tweede inkomen namelijk niet meer voor 50%, maar voor 60% mee bij het bepalen van het maximale hypotheekbedrag.

Hypotheekrenteaftrek: omlaag naar 50%
De hypotheekrenteaftrek is gedaald van 50,5% naar 50%. Deze daling is alleen van toepassing op huiseigenaren in de hoogste belastingschijf. Valt jouw inkomen in het hoogste tarief voor de inkomstenbelasting, dan lever je dus in 2017 iets meer van je belastingaftrek in. De hypotheekrenteaftrek blijft de komende jaren dalen tot het op 38% staat. 

Aanpassing NHG-grens
Vanaf 1 januari 2017 is de maximale hypotheekgarantie € 247.500 (101% van de marktwaarde) of € 259.700 voor een nieuw huis met energiebesparende maatregelen.

Aanpassen starterslening
De starterslening in de huidige vorm verdwijnt, maar blijft beschikbaar in de vorm van de combinatielening. Deze lening is echter niet in alle gemeentes beschikbaar.

Wat zijn mijn hypotheek mogelijkheden?
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor het afsluiten van een hypotheek? We raden je aan om contact op te nemen met een hypotheekadviseur. Samen met de adviseur verken je jouw financiële situatie en ontdek je alle mogelijkheden.