Hypotheek aflossen? Zo werkt het!

Je hebt een fijn koophuis, geen financiële druk en je wilt je hypotheek gaan aflossen. Wanneer is het slim om te gaan aflossen? Hoe werkt het en is het verplicht? Dit verschilt per hypotheekvorm. De volgende vier vormen komen vaak voor:

-       Bankspaarhypotheek

-       Annuïteitenhypotheek

-       Beleggingshypotheek

-       Aflossingsvrije hypotheek

Bankspaarhypotheek aflossen

Bij deze hypotheek spaar je het hypotheekbedrag in de loop van je hypotheek bij elkaar. Het spaargeld staat op een geblokkeerde rekening waar je rente over ontvangt. Tussentijds aflossen is hier niet verplicht, maar deze hypotheekvorm is hier ook minder geschikt voor. Wel kan je kiezen om een extra bedrag op je spaarpolis te storten. 

Annuïteitenhypotheek aflossen

Hier betaal je elke maand een vast brutobedrag (bestaande uit rente en aflossing) om de hypotheek af te lossen. Wil je extra aflossen bij de annuïteitenhypotheek? Dat is mogelijk! Je maandlasten zullen nu omlaag gaan, wat je meer financiële vrijheid biedt.

Beleggingshypotheek aflossen

Het geld dat jij spaart op een beleggingsrekening wordt belegd met het doel: jouw hypotheek aflossen met de opbrengst. Van tevoren weet je uiteraard niet wat de opbrengsten zijn, er hangt dus wel een risico aan deze rekening. Extra aflossen is mogelijk, maar vaak is het dan voordeliger om over te stappen naar een vorm met een maandelijkse aflossing. Het is in dit geval verstandig om contact op te nemen met jouw hypotheekadviseur.

Aflossingsvrije hypotheek aflossen

Bij deze hypotheek betaal je geen aflossing, maar maandelijkse rente. Hierdoor staat aan het eind van de looptijd het volledige hypotheekbedrag open. Met de verkoop van de woning kan je dit vervolgens aflossen. Tussentijds aflossen is zeker mogelijk bij deze hypotheek. Jouw maandelijkse rentelast wordt hierdoor verlaagd.

Extra aflossen: voor- en nadelen

Is het verstandig om extra af te lossen? Extra aflossen brengt een aantal voor- en nadelen met zich mee:

 

Voordelen

Nadelen

-        Je kan de maandlasten verlagen

-        De hypotheek wordt lager dan je huiswaarde

-        Je betaalt minder hypotheekrente

-        Je verlaagt de belastingdruk op jouw inkomsten in box 3 (sparen en beleggen)

-        Je hebt minder financiële ruimte; over het afgeloste geld heb je geen beschikking meer

-        Je gaat mogelijk meer belasting betalen

-        Je krijgt mogelijk te maken met een bijleenregeling

-        Extra aflossen is niet altijd kosteloos

Houd rekening met boeterente

Extra aflossen kan tot een bepaalde hoogte en alleen aan het eind van rentevaste periode of bij de verkoop van de woning. Los jij eerder dan afgesproken je hypotheek af? De hypotheekverstrekker brengt dan een bedrag (de boeterente) in rekening. Kijk dus goed in jouw hypotheekvoorwaarden hoeveel jij boetevrij mag aflossen. Meer weten over het aflossen van je hypotheek? Neem dan contact op met een hypotheekadviseur.