Huizenmarkt Amersfoort trekt aan

Waar in 2017 een ware huizengekte is ontstaan in steden als Amsterdam en Utrecht, pikt ook Amersfoort een graantje mee. De huizenprijzen stijgen, terwijl het aantal beschikbare woningen gestaag daalt.

Stijging verkoopprijs Amersfoortse woningen

De verkoopprijs van woningen steeg in 2017 met bijna 14%, zo stelt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Kostte een woning vorig jaar nog twee ton, dit jaar moet je hier ongeveer 230.000 euro voor neerleggen.

De vraagprijzen stijgen en dit is niet alleen in Amersfoort het geval. In steden als Amsterdam en Utrecht zijn de woningen niet aan te slepen en worden ze vaak ver boven de vraagprijs verkocht. In Amersfoort is van deze gekte gelukkig nog niet veel merkbaar, maar de vraagprijzen zijn zeker gestegen.

Terug op niveau voor de crisis

De huizenprijzen liggen eindelijk weer op het niveau van eind 2008, vlak voor de economische crisis startte. De grootste prijsstijgingen in Amersfoort in 2017 vonden plaats in het centrum, maar woningzoekers zien de vraagprijzen van woningen in de Koppel en het Soesterkwartier ook stijgen.

Daarnaast komt het ook weer steeds vaker voor dat een woning boven de vraagprijs wordt verkocht. Zijn er twee of meer kopers, dan wordt er al snel tegen elkaar opgeboden. Hebben mensen al een keer naast een populaire woning gegrepen, dan willen ze een tweede kans niet mislopen. De biedingen kunnen om deze reden flink oplopen.

Dalend aanbod woningen in Amersfoort

Op het dieptepunt van de economische crisis waren er bijna tweeduizend koopwoningen beschikbaar in Amersfoort. Momenteel zijn dat er slechts een paar honderd. Niet alleen het aantal beschikbare woningen daalt snel, de woningen worden ook steeds sneller verkocht. Enkele jaren terug kostte het minimaal 3 à 4 maanden om een woning te verkopen, maar momenteel zijn veel huizen binnen een maand verkocht.

Ook op zoek naar een nieuwe woning in (de omgeving van) Amersfoort? Houd dan ons woningaanbod in de gaten.