Bewust klein wonen: Tiny Houses in Nederland

In het buitenland komen Tiny Houses als paddenstoelen uit de grond, maar ook in Nederland lopen er ondertussen al tientallen projecten voor deze kleine woningen. Wat maakt een Tiny House zo bijzonder?

Wat is een Tiny House?

Een Tiny House is een relatief nieuw concept, maar wint ook aan populariteit in Nederland. Tiny Houses zijn huisjes met een beperkt woonoppervlak, tussen de 10 en 50 vierkante meter. Een Tiny House is door de beperkte ruimte erg functioneel ingericht.

Waarom een Tiny House?

Waarom zou je ervoor kiezen om in een huis te gaan wonen met beperkte leefruimte? De belangrijkste redenen om kleiner te gaan wonen:

-       lagere woonlasten

-       bewust omgaan met materiële zaken

-       milieubewust wonen 

Door de beperkte woonruimte vallen de woonlasten voor een Tiny House lager uit dan bij een normale woning. Daarnaast is de kans klein dat je veel geld uitgeeft aan materiële zaken; je hebt namelijk weinig ruimte in je huis.

Je zal daarentegen je huidige bezit grondig moeten inventariseren: wat heb je echt nodig en waar kan je ook zonder leven? Een minimalistische vorm van leven is ook een reden om in een Tiny House te gaan wonen. 

Wonen in een Tiny House kan ook een milieubewuste keuze zijn. Veel Tiny Houses zijn zelfvoorzienend, bijvoorbeeld door zonnepanelen op het dak. Door het kleine woonoppervlak verbruik je daarnaast niet meer dan nodig is.

Eerste Tiny House straat in Nederland

In de zomer van 2017 werd in het Friese Hardegarijp de eerste straat van Tiny Houses in gebruik genomen. Hier staan vijf kleine woningen op rij, met ieder een perceeloppervlakte van 160m2. De huisjes zijn aangesloten op voorzieningen, waardoor het mogelijk is om een GroenHypotheek aan te vragen. Dankzij de zonnepanelen op het dak zijn de huizen energieneutraal.

Kan iedereen in een Tiny House gaan wonen?

In Nederland is het nog niet zo eenvoudig om in een Tiny House te gaan wonen. Door de Nederlandse wetgeving moeten woningen bijvoorbeeld een plafond hebben van minimaal 2,4 meter hoog en 2 deuren bevatten tussen woonkamer en toilet. Dit is al lastig te bereiken in een woning met beperkte woonruimte.

Daarnaast worden Tiny Houses ook wel in dezelfde categorie geplaatst als stacaravans, waardoor ze onder recreatiewoningen vallen. En dan mag je er niet meer permanent in wonen. Ondanks deze regelgeving zijn er al tientallen projecten in Nederland. Deze projecten vinden vooral plaats in gemeentes die de kleine huisjes gedogen. Ben je benieuwd of jij ook in een Tiny House zou mogen wonen? Dit kan je het beste navragen bij de gemeente waarin je wilt gaan wonen. Zij kunnen je vertellen wat de mogelijkheden zijn.