6 tips voor het winterklaar maken van de tuin

Heb jij jouw tuin nog niet winterklaar gemaakt? Doe dat dan snel, voordat er sneeuw gaat vallen en je hier niets meer aan kunt doen. We hebben 6 tips voor jou op een rij gezet, zodat jouw tuin helemaal ready de winter doorkomt.

Tip 1: De grote schoonmaak

Knip en snoei alle lange en dode takken en uitgebloeide bloemen. Hoe herken je stengels of takken die aan het afsterven zijn? Als hier geen blad meer aangroeit hebben zij hun beste tijd gehad. Zitten er nog bladeren aan een plant? Zorg dat je deze dan laat zitten, de bladeren zorgen namelijk voor bescherming tijdens periodes van vorst. 

Tip 2: Watertoevoer afsluiten

Heb jij een buitenkraan in de tuin of ligt er altijd een tuinslang buiten? Zorg dat je de kranen afsluit en tuinslangen opbergt. Wanneer de temperaturen dalen in de winter, kan het water gaan bevriezen. Dit kan snel schade aanrichten en dat zou toch zonde zijn. 

Tip 3: Planten die de winter overleven

Veel planten zijn niet gemaakt om in de winter te bloeien, sommige planten overleven een strenge winter zelfs niet. De volgende planten kan je het beste in de herfst potten, zodat ze in het voorjaar goed bloeien: narcissen, hyacinten, krokussen, tulpen, de allium en de eremurus. 

Tip 4: Help de dieren een handje

Denk aan de vogels die in de winter in Nederland blijven. Zorg voor schone en veilige vogelhuisjes en maak de drinkbak voor de vogels leeg. Als de vleugels van de vogels nat worden dan kunnen deze bevriezen in de winter. Heb jij een vijver? Ook deze mag niet vergeten worden. Om de vissen te beschermen is het verstandig om een net boven de vijver te spannen. Zo vallen er geen rotte bladeren in de vijver, deze kunnen namelijk gaan schimmelen en zo de vissen vergiftigen. Daarnaast is het slim om een luchtpomp in de vijver te plaatsen, zodat het water niet bevriest.

Tip 5: Verwijder bladeren uit de dakgoot

Wanneer de bladeren van de bomen vallen, vallen deze al snel in de dakgoot. Wanneer je niet met enige regelmaat de dakgoot schoonmaakt, kan deze verstopt raken. Voorkom eventuele vervelende lekkages door de dakgoten regelmatig te controleren en bladvrij te maken.

Tip 6: Do’s and don’ts voor jouw gazon

Zorg ervoor dat je de bladeren verwijdert, zo vangt het gazon licht en blijft het gezonder. Ben je van plan het gras te maaien? Maai dan de bladeren die er nog liggen mee. Zo creëer je eenvoudig compost! Vriest of sneeuwt het? Loop dan niet over het gazon heen en laat de sneeuw liggen. Gras blijft namelijk leven onder een laag sneeuw.

Meer blogs van Ben op Zoek lezen

Heb jij wat aan onze tips en wil je graag meer lezen over vanalles in en om het huis? Bij Ben op Zoek plaatsen we regelmatig blogs over het interieur, verzekeringen en geven we jou tips over alles wat maar met wonen te maken heeft. Houd onze nieuwspagina goed in de gaten en mis geen enkele blog.